пʼятницю, 21 листопада 2014 р.

І запалали свічки болю і пам’яті

Пам’ять – нескінченна книга в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Історична пам’ять: наше уявлення про минуле, яке потрібно відновлювати. На привеликий жаль багато сторінок у нашу історію вписано кривавим і чорним. Особливо вражаючі сторінки, де смертельним шрифтом вкарбовано слова: голод, голодомор.
23 листопада  –  день вшанування загиблих у час голодомору 1932-1933 р.р. Відзначаючи раз у раз річницю, ми з новою силою усвідомлюємо, що цілеспрямована злочинна акція проти українського народу не є історичним минулим. Вона й зараз болить і нагадує про себе.


Пам’яті мільйонів українських селян, які загинули мученицькою смертю від штучного голоду, заподіяного сталінським тоталітаризмом у 1932-1933 роках учнями 10 Б класу НВК № 2 та вчителькою правознавства Остапчук Надією Миколаївною спільно з відділом обслуговування Немирівської ЦРБ було проведено годину пам’яті "Голодом вбивали нашу державу. Не вбили тоді, не вб’ють і тепер".


















Захід розпочала Надія Миколаївна поєднавши у своєму виступі історичне минуле і події сьогодення: день гідності і свободи, роковини Майдану, Помаранчеву революцію, Революцію гідності.


Завідуюча відділом обслуговування Слюсарчук С. провела бібліографічний огляд літератури про голодомор на Вінниччині, яка була розміщена на книжковій виставці "Чорним бенкетом червоно розгулявся 1933".
Про причини голодомору, голодомор як національну трагедію, наш край в жахливі роки 1932-1933 р.р., про наслідки голодомору для держави розповіли учні: Іра Соломон, Аня Яровенко, Мар’яна Кривонос, Данканич Віктор, Миронюк Іра, Автухова Іра, Корж Таня, Бойчук Ліна.


Прозвучали важкі цифри і факти. Та українці вільнолюбива нація, в 1932 р. відбулось 125 селянських виступів, тисячі повстанців.


Довгі роки нам прищеплювали хибне уявлення про минуле України. На теперішній час суспільство зрозуміло через які випробування пройшла Україна і через які доводиться проходити сьогодні.

Нація формується зараз і бачимо героїзм, мужність, відданість наших військових, волонтерів і взагалі громадян України, Немирівчан.

Немає коментарів:

Дописати коментар